ZEYTİNYAĞIMIZ HAKKINDA

Antik çağda zeytinyağı rahatlıkla içiliyordu, siz de içesiniz diye ürettik…

Zeytin bir meyvedir ve zeytinyağı da meyve suyudur. Mudanya merasında ki tüm zeytinler kömür karasıdır ve Sofralıktır. Marmara bölgesinden, güneye gidildikçe zeytinin rengi açık kahve rengine ve sarıya döner, boyut da küçülür, eti azalır çekirdeği büyür. Bu sebeple vitamin değeri ve yağ oranı siyah zeytinde, daha verimlidir ve fazladır. Meyve ne kadar büyükse, olgunsa vitamini ve suyu da o kadar çoktur.

Normal olarak zeytinin yağı olgun zeytinden çıkarılır. Fakat günümüzde farklı bir tat arayanlar veya farklı ürün elde etmek isteyenler, olgunlaşma süresini tamamlamamış, rengi henüz koyulaşmaya başlamamış zeytinleri, erken daldan toplayıp, bu zeytinden yağ elde ediyorlar. Buna da erken hasat zeytinyağı deniliyor.

Erken toplanan zeytin, ham iken toplanan şeftaliye benzer. Tadı oluşmamıştır. Olgun zeytinin sahip olduğu özelliklere sahip değildir. Siz hiç “Erken Hasat Şeftali Suyu” veya “Erken Hasat Elma Suyu” vs duydunuz mu? Küçük ve olgunlaşmamış meyveden ne su çıkar ki?

Erken hasat zeytinyağının ömrü kısadır. İlk altı aydan sonra acıma olasılığı fazladır. *
Esas zeytinyağı olgunlaşmış zeytinden elde edilen sızma
zeytinyağıdır.*

Zeytin ağaçları ile incir ağaçları aynı dönemde meyve verir. Bu dönem zeytin sineğinin üremeye başladığı zamanlardır. Zeytin sineğinin, zeytin ağaçları ve zeytin meyvesine zarar vereceği dönemlerde, iyice olgunlaşan incir ağaçlarının meyveleri bal dökmeye başlar.

İncirin balı, zeytin sineğine cazip gelir ve zeytin yerine incir meyvesini tercih eder. Zeytinliklerdeki incir ağaçları tıpkı bir paratoner gibi zeytin sineklerini üzerine çeker. İncir balını yiyen zeytin sinekleri bir süre sonra zehirlenerek ölür. Her dönüm başına zeytin tarlalarına 3-4 incir ağacı dikmekte fayda vardır.

Bu sebeple sinek için kimyasal ilaçlama yapılmaz, doğal zeytin ve zeytinyağı elde edilir.

 

ESAS OLAN; zeytinin sıkılması sırasında ki sıcaklıktır. 18C- 24C arasında ki sıcaklıkta üretilen yağ, zeytin meyvesinden en

yüksek vitamin değerlerinin elde edildiği sıcaklıktır.

Ancak daha fazla zeytinyağı elde etmek için bu sıcaklık 48C ye kadar çıkartılmakta ve en faydalı vitaminler buhar olmaktadır.

“Antik yağ” zeytinyağı Mudanya merasının ağaç üstü, SOFRALIK SİYAH olgun zeytinlerinden sıkılarak üretildi. Yağımızın asit oranı 0,5 – 0,8 arasıdır, rahatlıkla içilebilir.

O yağ şöyle sıkma, bu yağ böyle sıkma derdi yok, tek tip kendi evimde ve aile efradının kullandığı yağdan isterseniz size de veririm. Zeytin benim, tüm belgeleri tamam olan yağhane de otomatik son sistem makinalarda, fason sıktırıyorum, başında duruyorum, tüm aşamalar benim kontrolümde çünkü, bu yağı ben ve ailem de kullanıyoruz.

Amacım, en doğal hali ile antik zamanda ki içilebilir nitelikteki tadı, asit oranını modern sistemde yakalamak. Bu sebeple yağımızın adı antik yağ. Benim ticari amacım yok, sadece kendi yağımı sizlerle paylaşıyorum.

 

NOT:

Mudanya merasında zeytin hasadı Uludağ ve çevresine ilk kar düşmesinden sonra yapılmaya başlar.

Bu sebeple ortam sıcaklığı en fazla 20C olmaktadır.

ANTİK YAĞ için ağaç üzerinden toplanan olgunlaşmış siyah sofralık zeytinler, en geç 6 saat içinde yağhane de sıkılmaktadır.

Aksi halde ilerleyen zaman içinde zeytin meyvesi içindeki insan sağlığına faydalı mineraller ve vitaminler azalmaya ve bozulmaya başlar. 

Roma imparatorluğu döneminde 1 gün ve sonrası, geç sıkılan zeytinin yağları kandil lambalarında yakıt olarak kullanılırdı.

 

*Erken hasat denilen yağ ise olgunlaşmamış meyvenin vitamin oranı düşük iken sıkılmış yağıdır.

*Taş baskı üründe ise, yağın okside olması söz konusudur.

*(Ulusal zeytin ve zeytinyağı konseyi başkanı, Ümmühan Tibet açıklamasından.) http://www.uzzk.org